waarom wisselaccu’s

De gehele transitie naar elektrisch varen zal niet plaatsvinden zonder voorzieningen voor het opladen van accu’s.

Laadstations met wisselaccu’s hebben een aantal voordelen tegenover laadpunten zonder wisselaccu’s:

-het vaarbereik en de vaarduur met wisselaccu’s is potentieel en principieel onbeperkt
-wisselaccu’s zijn economischer. Het frequente gebruik verhoogt de laadcycli, het rendement en daarmee de netto energiebalans per accu (in de accu’s zit tenslotte een groot deel van het bedrijfskapitaal van de onderneming). Dat verlaagt de kosten per vaarkilometer enorm.
-het vaarbereik is voorspelbaar en de milieuwinst van wisselaccu’s is evident. Wisselaccu’s worden centraal ingekocht, onderhouden en gerecycled.
-de transitie naar elektrisch wordt door de kleine vaart zelf betaald, dus niet met belastinggeld.

Laadpunten met alleen stopcontacten voor boten met vaste accu’s hebben nadelen:

-in Amsterdam is er een ruimteprobleem voor laadpunten voor boten met vaste accu’s. De toekomstig 10’000 boten die ‘continu’ moeten laden nemen zomaar 60km aan kade en aanmeerplekken in.
-goede accu’s in onbeheerde boten worden in Amsterdam gestolen
-een 100% elektrisch dekkingsgraad is niet haalbaar. Het netwerk van stopcontacten zou daarvoor zo fijnmazig moeten zijn dat aanleg en beheer te kostbaar wordt.
-dit geldt ook voor snellaadstations. De brede watersport zal voor de extra kosten voor zowel cutting-edge accu’s als ook high-end laadstations niet willen opdraaien.
-particuliere stroom aan het water is gevaarlijk

De innovatieve drempel bij het ontwikkelen van een netwerk van laad- en wisselstations ligt bij het beschikbaar stellen van stroom met verschillende spanningen. Het apart gecontroleerd laden van maatwerk lithium accu’s en het verantwoord koppelen daarvan behelst een technische noviteit. De watersporter is door het gebruik van lood accu’s met de praktijk van accu’s koppelen al vertrouwd. Battery management is een technische trend die zich helemaal zal moeten toespitsen op het beoogde gebruik. Voor de elektrische voortstuwing heeft Nederland bij de implementatie hiervan een locatie voordeel.
Een vernuftig en zuiver concept kan voor de komende decennia dé randvoorwaarde worden voor de elektrificatie van de watersport wereldwijd.
De toepassing van laad-en wisselsystemen is ook haalbaar voor vele andere Nederlandse steden. Steden die dicht bij elkaar liggen zijn makkelijk te verbinden. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om hoofdwaterwegen en grote binnenwatergebieden zoals Friesland te ontsluiten. Elektrisch varen is tenslotte een mooie hybride oplossing voor de zeilboot. Ook in de omstreken van Amsterdam zijn prachtige zeilgebieden. Met wisselaccu’s kunnen zeilboten weer in en uit de stad en door naar andere zeilgebieden.