berichten

Amsterdam verliest schoonheidswedstrijd

op 5 maart 2021 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak van Stichting Elektrisch Varen tegen het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Amsterdam. Het beroep van de Stichting tegen de Nota Varen werd door de rechter als niet-ontvankelijk verklaard, waarmee de rechter meegaat in het verweer van de gemeente dat in de Nota Varen geen bestuursrechtelijke besluiten zouden staan. Daarmee heeft het de gemeente met succes de door de gemeenteraad aangenomen motie 502 kunnen afweren en is het de gemeente gelukt een door democratisch gekozen volksvertegenwoordigers genomen besluit ongedaan te kunnen maken. De ambitieuze beleidsplannen van vertrokken wethouder S. Dijksma voor een emissievrij Amsterdam heeft de gemeente hiermee succesvol gedwarsboomd en daarmee ook de implementatie van een pilot van accu laad- en wisselstations voor de kleine vaart. Volgens de rechter wint de gemeente Amsterdam hiermee geen schoonheidsprijs.

nominatie Trouw deDuurzame 100

Stichting Elektrisch Varen is genomineerd voor Trouw deDuurzame100 2020. Op 8 oktober vanaf 20.30h maakt de vakjury van Trouw in Pakhuis de Zwijger de top 25 en de winnaar bekend.
Lees er meer over op deze website: https://verhalen.trouw.nl/duurzame100/

NB: Op 6 oktober werd onze nominatie bekend gemaakt: plaats 61! Daar zijn we heel blij mee. Vorig jaar stonden we nog op de longlist. Als we komend jaar weer met bijna 40 plaatsen klimmen, belanden we in de top 25.

stroomtekort voor het Nederlandse spoor

Het Nederlandse spoor kampt al langer met stroomtekorten. Voor het Circuit in Zandvoort waar in 2020 de Formule 1 plaatsvindt, worden 300’000 mensen verwacht. Om een instorting van het verkeer te voorkomen moeten de NS met extra treinen aanrukken: https://www.energienieuws.info/2019/08/prorail-tekort-aan-stroom-op-het-spoor.html
De bovenleidingen van ProRail kunnen de stroom voor deze extra treinen helemaal niet leveren. Voor elektrische bolides op de weg is blijkbaar voorrang van toepassing. Quizvraag: wat verbruikt meer stroom? Extra treinen van de NS of 100’000 elektrische auto’s die 300’000 mensen naar Zandvoort moeten vervoeren?

Spoorwegbrug over de dubbele Wiericke

de baai van San Francisco

De baai van San Francisco is in veel opzichten vergelijkbaar met het deltagebied Nederland. De omgevingen van de noordelijke en de zuidelijke baai, de San Pablo Bay, de Suisun Bay en de rivierdelta zijn dicht bevolkt en er is veel landbouw. Door de civilisatie komt de natuur aan alle kanten in de knel en de uitdagingen voor een schonere omgeving zijn groot.
Door de nauwe opening van de Golden Gate ligt de baai beschut, maar deze opening laat ook de getijden door van de Grote Oceaan. Veel pleziervaart boten zijn geschikt voor het varen op groot water. Maar er varen ook veel kleine bootjes in de op veel plaatsen ondiepe baai.

de stad zonder uitstoot

Sharon Dijksma, onze wethouder van verkeer en infrastructuur, heeft nu de gemeentelijke beleidsplannen bekend gemaakt. In 2030 moeten de voertuigen op fossiele brandstof uit het straatbeeld zijn verdwenen. Al in 2025 moet het transportverkeer en ook de pleziervaart in de binnenstad uitstootvrij zijn.
Gesteld wordt nu dat het grootste knelpunt de vraag is wie de transitie gaat betalen. Maar als de overheid hierin een sociaal aanvaardbare politieke keuze gaat maken is deze vraag snel beantwoord. De veel moeilijkere vraag is hoe Amsterdam dit vraagstuk technisch en beleidsmatig gaat aanpakken. Om vooral een administratieve afdeling voor ontheffingen op te tuigen lijkt ons niet de beste oplossing. Ook als de gemeente zich laat intimideren door de commerciële stakeholders uit de industrie zal dat niet tot efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen leiden.
In de Volkskrant van 4 mei verscheen een artikel over het onderwerp met twee mooie foto’s van de 5th avenue in New York, genomen in het jaar 1900 en wederom in het jaar 1911. Het voorbeeld geeft aan dat een complete transitie van een wagenpark in 11 jaar technologisch wel degelijk mogelijk is. Maar wat het voorbeeld ook laat zien is dat in deze ontwikkeling door het falend beleid van de steden de straat aan de langzame verkeersdeelnemer, zoals de voetganger, voor altijd is ontnomen.
Toen was er een sterke lobby uit de olie- en de opkomende autoindustrie die de stad opdrong hoe snel de nieuwe voertuigen over de straten mogen rijden. De handkarren, bakfietsen, koetsen en elektrische auto’s (die toen al reden) werden uit de markt en letterlijk van de weg gedrukt.

Voor de kleine vaart in Amsterdam kan nu hetzelfde lot toeslaan als de gemeente niet serieus gaat meewerken aan flankerend beleid. De stakeholders uit de rondvaart en het vrachtvervoer over het water (zie City Barging) zullen onder het toeziend oog van de gemeente moeten bijdragen aan de verduurzaming van de particuliere vloot, om daarmee bij te dragen aan het behoud van de grachten als recreatiegebied voor alle Amsterdammers.