strategie

Op de meeting van 11 januari 2017 met Waternet en de TU Delft heeft Stichting Elektrisch Varen i.o. haar stappenplan voor de implementatie van de infrastructuur bekend gemaakt.

Het stappenplan is verdeeld in drie fases:

Stap 1: start-up
De Stichting Elektrisch Varen i.o. maakt haar doelstellingen en plannen publiekelijk bekend, o.a. via deze website. Zij versterkt haar banden met haar doelgroep en met de overheidsinstanties. De oprichting van de stichting zal plaatsvinden als zij zicht heeft op de financiering van de start-up. Stichting Elektrisch Varen heeft een kantoor nodig en een lab voor onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is geld nodig en dat is ook welkom van particuliere en commerciële partijen.

Stap 2: ontwikkeling
Er moeten maatwerk prototypes van accu’s een laadsystemen worden gemaakt. De TU Delft heeft interesse voor een samenwerking getoond. Voor studenten kan het een interessant onderzoeksveld zijn. Voor externe technici moet Stichting Elektrisch Varen over financiering beschikken. Als de prototypes klaar zijn wordt een pilot doorgevoerd die de technische haalbaarheid en de sociaal-maatschappelijke aanvaardbaarheid moet aantonen. Deze pilot staat in het teken van de toekomstige samenwerking met producenten, Waternet, waterbouwers, monteurs, financiers, sponsors, instanties voor subsidies, kennisinstellingen, de pers etc.

Stap 3: exploitatie
Na het uitrollen van de infrastructuur voor Amsterdam kan Stichting Elektrisch Varen voor de exploitatie en samenwerking aangaan met een productiebedrijf en daar medeoprichter van zijn. Dit bedrijf mag winst maken maar moet eerst de investeringen in de infrastructuur terug betalen. Daarna zal een deel van de winst aan Stichting Elektrisch Varen worden afgedragen. Stichting Elektrisch Varen zal dit bedrag voor 100% herinvesteren in verdere uitbreiding van de infrastructuur.

Hieronder een tekening van de situatie in Amsterdam, uitgaande van 12 accu laad- en wisselstations. De stations worden hier geplaatst in de buurt van de hoeken van de twee zeskanten. De rode zeskant voorziet in accu’s voor de grachtengordel en Noord. Via de groene zeskant worden Noordhollandsch kanaal of Nieuwendam, Oostelijke eilanden, Amstel, Zuid, West en Buiksloterham ontsloten.

In deze kaart zijn de accu laad- en wisselstations op mogelijk geschikte locaties ingetekend:

Ook voor een uitbreiding van de infrastructuur naar groot Amsterdam en de regio Amsterdam is onderzoek gedaan. Geschikte locaties daarvoor zijn opgenomen in deze kaart: